Optima Table1

Det finns en hel del att ta hänsyn till när du väljer bordsskärmar. 

Välj rätt bordsskärmar för ljudmiljön när det är dags att investera i bordsskärmar för att skapa en mer privat och avskild arbetsmiljö vid skrivborden.

Utöver att erbjuda en känsla av integritet och koncentration, används de också för att dämpa omgivande ljud och minska synintryck från andra delar av kontoret.

Trots detta är det viktigt att komma ihåg att inte alla lösningar är lika effektiva när det gäller att uppnå dessa mål. Därför vill vi lyfta fram fyra avgörande faktorer som spelar en stor roll när du väljer bordsskärmar för ljudmiljön till kontoret. 

När du väljer bordsskärmar till kontorets arbetsplatser är det avgörande att ta hänsyn till flera faktorer för att säkerställa att de passar perfekt för dina behov och förbättrar ljudmiljön på arbetsplatsen.

En av de viktigaste faktorerna att överväga är materialet och tjockleken på bordsskärmarna. Material som tyg, skum eller akustiskt absorbentmaterial är vanliga val för att minska ljudreflektioner och absorbera omgivande ljud.

Tjockare skärmar tenderar också att vara mer effektiva när det gäller att dämpa ljud. Storleken och höjden på bordsskärmarna spelar också en viktig roll för deras effektivitet.

Optimalt bör bordsskärmarna vara tillräckligt stora för att skapa en avskild arbetsmiljö vid skrivborden och tillräckligt höga för att blockera ljud från omgivande områden.

Det är viktigt att skärmen är tillräckligt stor för att erbjuda tillräcklig integritet utan att bli för klumpig eller otymplig. En annan viktig faktor att överväga är om bordsskärmarna har sidor eller inte. Sidor på skärmen kan effektivt minska synintryck från sidorna och skapa en mer privat sfär vid skrivborden.

Detta är särskilt användbart i öppna kontorslandskap där medarbetarna kan känna behov av att minska visuell störning och behålla koncentrationen under arbetet. Genom att välja bordsskärmar med sidor kan du skapa en mer avskild och fokuserad arbetsmiljö för dina anställda.

Bordsskärmarnas design och estetik är också viktiga att överväga, särskilt om de kommer att placeras i en öppen kontorsmiljö.

De bör integreras sömlöst med den befintliga inredningen och vara estetiskt tilltalande samtidigt som de uppfyller sina funktionella syften. Många tillverkare erbjuder olika färger, mönster och materialval för att passa olika kontorsmiljöer och estetiska preferenser.

Slutligen är det viktigt att välja bordsskärmar för ljudmiljön som även är flexibla och anpassningsbara till olika arbetsmiljöer och behov, eller om ni vill flytta dem med er till andra lokaler.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du välja bordsskärmar som inte bara skapar en mer privat och avskild arbetsmiljö vid skrivborden utan också bidrar till att förbättra ljudmiljön på kontoret.

Dezibel Table2 scaled

1 Material & tjocklek

Bordsskärmar ska alltid ha tjocka ljudabsorberande kärnor

Vissa typer av bordsskärmar består i princip av en träskiva med ett tygstycke på – en sådan skärm gör inte mycket nytta i ett kontor. Den reflekterar nämligen ljudet istället för att absorbera det och riskerar därför att försämra ljudsituationen.

För att få det bästa resultatet ska du istället välja en bordsskärm med en tjock porös ljudabsorberande kärna. Minst 30 mm tjocklek på det ljudabsorberande materialet ska det vara. Tunnare material ger helt enkelt inte rätt ljudabsorberande egenskaper för kontor.

Ska vi riktigt nörda till det kan du ställa krav på att skärmen ska ha en kärna av stenull i hög densitet. Nära 100 kg/m3 är optimalt. Då får du bästa kombinationen av dämpning och ljudabsorption. OBS! Högre densitet än så är inte bra, för då börjar skärmen reflektera ljud istället för att dämpa det..

2 Höjden

Välj högre bordsskärmar än du tänkt dig

 

För att få en effektiv ljuddämpande effekt bör du välja en skärmhöjd som är 60 centimeter ovan skrivbordets kant. Då bryts ljudets direkta transportväg mer effektivt än om du väljer lägre höjd.

En bordsskärm som du enkelt kan titta över är förvisso socialt, men inte effektivt för att minska ljudutbredning och för att skapa arbetsro.

Inte nog med att låga skärmar är dåliga på att reducera ljudets utbredning – de kommer inte heller reducera störningar i medarbetarnas synfält.

Så välj därför höjd om 60 cm ovan bordskant om det är viktigt att reducera ljudstörningar och även distraktion i medarbetarnas synfält. Störningar i medarbetarnas synfält är annars en faktor som ofta missas när man inreder kontor.

Optima table LIGHTER scaled

3 Glöm inte sidorna

Välj även bordsskärmar på sidorna

 

På de flesta kontor sitter kollegor både framför, bredvid och bakom varandra. Att placera en bordsskärm i front på skrivborden absorberar en del av ljudet som riktas just dit – men en stor del av allt samtalsljud sprids även runtomkring medarbetaren, åt alla olika håll.

Så om ljuddämpning är viktigt för dig ska du även montera bordsskärmar på båda sidor om medarbetares skrivbord. Detta kommer reducera ljudutbredning mycket mer effektivt än om du bara monterar i fronten på skrivbord.

4 Mobilt & Flexibelt

Aktivitetsbaserad arbetsplats? – Ge varje medarbetare sin egen bordsskärm!

Ibland är det inte möjligt att montera bordsskärmar på separata skrivbord. Kanske har du stora bord som delas av flera medarbetare? Eller kanske har du en aktivitetsbaserad arbetsplats?

Då kan du använda flyttbara och vikbara bordsskärmar! Dina medarbetare kan då snabbt och enkelt skapa sin egen arbetsyta på stora delade skrivbord.

Denna lösning är främst för att reducera intryck och distraktion i synfältet. Men ett ack så smidigt alternativ för att ge medarbetare utökad kontroll över sin egen arbetssituation.

Focus Table4

0 Comments

0 kommentarer

joakim scholander

Written by Joakim Scholander

Artiklar som andra läsare gått vidare till

Projekt Bonava

Projekt Bonava

Vi Fixar Ljudmiljön hos Bonava En värld av förbättring och effektivitet, där ljudet inte längre är en hindrande faktor utan snarare en del av den harmoni som råder på arbetsplatsen. Strategisk Akustik blev stolt tilldelade uppdraget att ta fram en åtgärdsplan som...

läs mer